Home
  1. Home
  2. Bliv klogere på vin
  3. Lav din egen vinsmagning
Gratis fragt over 699,-
3-5 hverdags levering
5 stjerner på trustpilot
Prisgaranti på alt

Indkøbskurv

Tøm kurv

Skjul kurv

Bliv klogere på vin

Få inspiration og viden om forskellige ting indenfor vin-verdenen.

Lav din egen vinsmagning

Som nybegynder i vin kan man hurtigt komme til at tro, at der skal en masse læsning til for at blive kender. Men rent faktisk er den bedste adgang til vinviden at smage på så mange forskellige flasker som mulig. Det kan man med fordel gøre ved en vinsmagning. Og sådan en behøver slet ikke at foregå under fine forhold. Du kan med få midler lave en smagning derhjemme og sammen med dine gæster udforske vinene i jeres eget tempo.

Det skal I bruge

Vinene I udvælger til smagningen skal helst være nogle, der kan sammenlignes. Det kan være tre vine på samme drue, eksempelvis Chardonnay, fra forskellige lande eller områder. Det kan også være tre i samme farve, altså tre hvide, røde eller rosévine lavet på forskellige druer. 

Når I vælger vinglas er det en god idé at bruge dem der er tulipanformede. Det er glas som er bredere forneden end i toppen. I den slags glas samles vinens aroma mere intenst i toppen end i et glas der går lige op. Men har I ikke tulipanformede glas så brug bare hvad I kan finde i skabene.

Lidt brød og vand er godt til at rense paletten mellem vinene.

En hvid dug som baggrund gør, at I bedre kan danne jer indtryk af vinens udseende. Men har I ikke en hvid dug kan man sagtens klare sig uden eller bare nøjes med at ligge et stykke hvidt papir under glasset.

Kuglepenne og papir bruges til at notere de indtryk I hver især får under smagningen. I kan nøjes med at udtrykke jer mundtlig om vinen, men noterer i jeres umiddelbare oplevelse lige efter i har smagt bliver det en mere interessant samtale, hvor I ikke kommer til at lade jer påvirke af de andres oplevelse. Derudover er der også god læring i, at have indtrykkene omkring vinene skrevet systematisk op ved siden af hinanden. Det gør det nemmere at sammenligne og også at huske det bagefter.

 

Oplevelsen

Kig først på vinens udsende: Er vinen klar eller mat? Den skal helst være så klar som muligt. Er vinen meget mat eller med matte skyer er der en fejl i vinen. Men er der små urenheder i vinen er det ikke nødvendigvis noget problem. Det er kun tegn på, at vinen er ufiltreret.

Hvordan er farven? Vine kan have en dyb eller mere bleg fremtoning og veksler generelt meget i farve. Farven afhænger af vintypen, druen og klimaet under dyrkningen. Druer der har fået meget sol får for eksempel et mere pigmenteret skind og derfor en mørkere fremtoning. Samtidig ændrer vine farve med alderen. Hvidvine bliver mørkere og rødvine bliver lysere. Kigger du godt efter der, hvor vinen møder glassets kant, har de ældre rødvine også en lidt orange eller brunlige kant. Mens de unge vine har en mere violet kant.

Har vinen gardiner? Tager du fat i glassets stilk og svinger vinene rundt i glasset dannes det man kalder gardiner på glassets sidder. Tykke gardiner betyder, at vinene er fed og fyldig på grund af et højt sukkerindhold eller en højt alkoholprocent. 

En vins duft er mindst ligeså vigtig for helhedsindrykket som smagen. Menneskets lugtesans er nemlig lang mere udviklet end smagssansen. Tag jer derfor god tid til at dufte. Vinenes udsende er noget man hurtigt kan danne sig et klart billede af, men duftens kompleksitet, eller bouque som den også kaldes bland vinsnobber, kræver lidt mere opmærksomhed.  

Når du dufter så stik næsen dybt i glasset og roter det let for at frigive aromaen. I første omgang kan I afgøre, om vinen har fejl eller er blevet for gammel. Lugter den lidt muggent er der nok prop i. Lugter den ubehageligt af svovl eller gamle rosiner er den nok stået åben lidt for længe eller blevet fejlbehandlet. For det meste vil I dog stå med en vin, der er helt fin og uden fejl.

Så kan I gå i gang med at registrer duftens intensitet. Er den kraftig, moderat eller mild?

Og hvilke associationer får I når I dufter til vinen? Kun I dufte fad, tropiske frugter, muld, hyldeblomst?

Så kom vi endelig til delen, hvor der rent faktisk skal smages. Men til en vinsmagning er det selvfølgelig ikke nok bare at bælle vinen. Slurkene skal helst køres rundt i hele munden, så vinen kommer i kontakt med alle smagszoner. I vinsammenhænge er de tre grundsmage bitterhed, syre og sødme.

Sødmen ligger sig hovedsageligt på spidsen af tungen. Vine lavet på druer der har fået meget sol og vine med en høj alkoholprocent vil fremstå mere søde. En sødere vin føles fyldig i munden. 

Syren smages på siden af tungen og virker frisk og elegant. Der er mest syre i vine fra køligere klimaer som eksempelvis Chablis. Smagen af syre skal ikke forveksles med garvesyre, som også er vigtig at ligge mærke til. Meget garvesyre i en vin vil føles tør og ligge sig på tungen på samme måde som the.


Bitterheden findes helt bagest på tungen og er et element i de røde vine. Hvis du har svært ved at smage bitterheden så tænk på bitterheden i en grape eller en kop the der har trukket lidt for længe.

Vinen udvikler sig også efter du har drukket en slurk. Eftersmagen kan variere meget i intensitet og udtryk. Og en god lang eftersmag er tegn på kvalitet. 

Sidst men bestemt ikke mindst, faktisk nok vigtigst, skal I lægge mærke til smagsnoterne. Ligesom da I duftede til vinene skal I tage jer god tid til at tage smagsindtryk ind og danne associationer. 

Vinene kan smage frugtigt – af æbler, forskellige blomster eller bær. Den kan have noter af mineraler, som jord, flint og selv asfalt. Eller være med fad og smag af vanilie og toast. Vin kan smage af alt fra bacon til kanel, asparges eller stald. Der ikke noget rigtigt eller forkert. Så fortæl bare hinanden hvad I oplever.  

Helhedsindtrykket af vinen er det sidste I skal kigge på. I kan tage stilling til hvad i samlet set syntes om vinene? Var de pengene værd? I kan lægge mærke til vinenens alder. Var vinene typiske for deres slags? Her kan i lægge mærke til alt det der nævnes i artiklen. Som eksempelvis at vine der har fået meget sol bliver sødere. Derfor er sødme et typisk træk for flasker fra varme egne. Og omvendt er syre karakteristisk for vine fra køligere områder.

Mulighederne er mange. Det vigtigste er, at I har en rigtig hyggelig vinsmagning og bare tager det som det kommer. Man blive ikke somalier på en aften, men den titel er heller ikke nødvendig for at kunne smage på vin.

 

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes før de bliver offentliggjort.

Bliv medlem nu!

Tilmeld dig Bacchus Box og oplev en eventyrlig verden af vin.

Bliv Medlem