Home
  1. Home
  2. Bliv klogere på vin
  3. Kan du komme udenom Frankrig?
Gratis fragt over 699,-
3-5 hverdags levering
5 stjerner på trustpilot
Prisgaranti på alt

Indkøbskurv

Tøm kurv

Skjul kurv

Bliv klogere på vin

Få inspiration og viden om forskellige ting indenfor vin-verdenen.

Kan du komme udenom Frankrig?

Frankrig har en helt speciel plads i danskernes hjerter. I hvert fald hos nogle mennesker. Om pladsen er fyldt med kærlighed, eller der snarere er tale om en form for had/kærlighedsforhold skal det være op til den enkelte at afgøre. Én ting er i hvert fald helt sikkert, og det er, at de franske vine har spillet en helt afgørende rolle for din og min forståelse af, hvordan vin skal smage, se ud og gebærde sig.

Midt i alt dette her skal du huske på, at danskerne ikke har drukket vin i særligt mange år. Vores præferencer har været helt anderledes, men med 60’ernes pludselige opståede muligheder for at drage sydpå, åbnede der sig lige så stille en dør på klem, og danskerne begyndte at tage rød- og hvidvin til sig. Først den spanske, som de lærte at kende til grisefesterne og senere den franske, der måske kræver lidt mere. For fransk vin er udfordrende at finde rundt i. Men vi vil gerne hjælpe dig på vej.

Ost, vin og en præsident

På et tidspunkt spørger den tidligere franske præsident Charles de Gaulle retorisk:

“Comment voulez-vous gouverner un pays qui a deux cent quarante-six variétés de fromage”?

Eller på dansk? Hvordan skal man dog kunne regere et land, der har 246 forskellige slags oste?

For sådan er Frankrig nemlig også. Fuld af mange smage. Og selvom du har kørt bil i Paris og måske stadig undrer dig over, at din bil slap uden buler, kan det midt i al galskaben og virvaret måske undre, at franskmændene har så uhyre godt tjek på deres vin, som det blandt andet kommer til udtryk via den såkaldte appellation.

Den franske Appellation

Den franske appellation er et kvalitetssystem, der har til formål at kontrollere og regulere Frankrigs vinproduktion. Alle andre lande har i større eller mindre grad overtaget et system, der minder om netop dette. Hvorom alting er, opdeler lovgivningen vinen i fire kategorier, hvor to af dem handler om bordvine og de sidste to om kvalitetsvine:

  • Vin de table
  • Vin de pays
  • Vin Délimité de Qualité Superieure
  • Appellation D’Origine Contrôlé

Første kategori er bordvin. Her får du ingen overraskelser, og vinen vil ofte være jævnt kedelig. Cirka ¼ af al fransk vin hører til denne kategori, og derfor har du altså også alle  muligheder for at springe over den.

Næste kategori bliver lidt mere spændende. Her har vinbønderne lov til at angive eksempelvis region, og du bevæger dig således væk fra den anonymiserede flaske og henimod vin, der trods alt har både fortælling og smag.

Tredje klasse består egentlig kun som et kuriosum, da alle vine herfra blev rykket en klasse op i 1985. Så den springer vi let og elegant hurtigt henover.

For den sidste kategori er nemlig langt mere interessant. Den kaldes også AOC, som heldigvis er langt mere mundret for os danskere end den lange version. Her er tale om klassifikation, der garanterer vinens geografiske ophav.

Du får altså svært ved at komme udenom Frankrig. Og selvom der findes fransk vin, der lever af sit gode navn, skal du absolut ikke underkende alle de fantastiske flasker, som du kan finde i området. Frankrig er og bliver en mastodont inden for dyrkning af vin. Til glæde og gavn for os alle.

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes før de bliver offentliggjort.

Bliv medlem nu!

Tilmeld dig Bacchus Box og oplev en eventyrlig verden af vin.

Bliv Medlem