Home
  1. Home
  2. Bacchus blog
  3. Hvorfor hedder vi egentlig "Bacchus" Box?
Gratis fragt over 699,-
3-5 hverdags levering
5 stjerner på trustpilot
Prisgaranti på alt

Indkøbskurv

Tøm kurv

Skjul kurv

Bacchus blog

Få inspiration og viden om forskellige ting indenfor vin-verdenen.

Hvorfor hedder vi egentlig "Bacchus" Box?

En historie om guden i vinen

En del af fortællingen om vin tager sit afsæt i antikken. Og måske er det efterhånden ved at være en smule fortærsket; dette at alle ideer, opdagelser og noget, som minder om et moderne menneske- og livssyn konstant skal findes syd for alperne. Men sådan er det altså nu engang. Her opstod der alle muligheder for, at både tanken og sjælen kunne udvikle sig - og vi tager os den frihed at tro, at det har noget at gøre med den rigelige og frie adgang til vin.

For udover at vin smager dejligt, har det også den der befriende bivirkning, at den helt rette mængde kan sætte tanken fri. Nogle gange er der faktisk folk, der tænker så mange tanker, at de har ondt i hovedet dagen efter. Men det er en ganske anden historie. Men læs med her, og bliv lidt klogere på, hvordan Dionysos gav grækerne vinen. En bedrift, som vi den dag i dag skal prise os lykkelige over.

Da Dionysos blev til Bacchus

Nu kan du ikke få en lille fortælling om guden i vinen, uden at vi lige fortæller lidt mere om både Bacchus og både Dionysos.

Det er nemlig stærke sager.

Ser du.

I det antikke Grækenland var Dionysos ekstasens og vinens gud. Og den kult, som han tilhørte, var kendt for at være - hvordan skal man nu sige det - frigjort. Dionysos-kulten handler helt basalt set om sex, vin og frihed.

Og på den måde kan du jo nok forstå, at tilhængerne ikke var få. Sært nok var Dionysos den eneste gud, som i græsk mytologi ikke gjorde sig skyldig i utroskab. Den ligger ellers lige til højrebenet.

Nå. Som med alle gode ting sker der det, at romerne finder behag i Dionysos. De tager ham til sig og begynder at kalde ham Bacchus. Også hos romerne er der gang i den. En lysten fraktion af Bacchus-kulten ynder at spise råt kød i vildskab.

Her handler det egentlig om at skabe en samhørighed med Bacchus, hvor selve “måltidet”  skal bringe deltagerne i kontakt med gudens væsen. Eller som det hed sig; skabe entusiasme, et ord, der rent etymologisk betyder noget i retningen af at få gud ind i sig.

Ved første øjekast måske en smule underligt, men ganske i tråd med den kristne tradition, hvor du via nadveren får del i kristi sjæl og legeme.

Men for lige at vende tilbage til Grækenland

Du kender sikkert godt til Platon og Sokrates. Platoon skrev en række værker, som vi skal nok skal spare dig for at gennemgå her. Men ét enkelt skal du dog lige have med. I det 4. århundrede før vor tidsregning skrev Platon værket “Symposium”, der betyder samdrikning. Eller måske skulle vi blot kalde det for en privat sammenkomst, hvor der i den grad blev drukket tæt.

Værket indeholder mange pointer, og for en stor del af indholdet gælder det, at det er en samtale, hvor alle de tilstedeværende mænd forsøger at finde ud af, hvad kærlighedens væsen egentlig er for noget.

Som du muligvis kan gætte, når de ikke helt til enighed. Pointen, som vi gerne vil vise dig her, er også blot, at det allerede for 2.500 år siden var kutyme at mødes under festlige former og dér lade snakken gå.

Og modsat hvad mange måske vil hævde i dag, kan det faktisk lade sig gøre at føre en alvorlig og underfundig samtale om nogle af livets store udfordringer og spørgsmål - selv hvis du er under påvirkning af en smule vin.

For som vi skrev i starten af artiklen har vin det med at sætte tanken fri. Og det skal du nyde.

Naturligvis i passende mængder.

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes før de bliver offentliggjort.

Bliv medlem nu!

Tilmeld dig Bacchus Box og oplev en eventyrlig verden af vin.

Bliv Medlem